.
.

oen & Nu

.

Met deze rubriek willen we aan de hand van foto-animaties een indruk geven over hoe het landschap in de loop der jaren is veranderd van "zwart naar groen". Om de animaties te kunnen zien, is de installatie van "Adobe Flash Player" vereist. Download hier de laatse versie.

De animatie hiernaast betreft een zwart/wit foto van het mijnterrein van de voormalige Oranje Nassau I mijn te Heerlen. Deze foto werd in 1953 vanaf de schachtbok van de schacht III genomen. Deze foto gaat over in een kleurenfoto, genomen in 2006 vanaf de schachtbok van schacht II. De foto-animatie geeft een impressie, over hoe het mijnterrein na de sluiting van de mijn in 1974 is veranderd. Op de kleurenfoto uit 2006 is het huidige, nieuwe CBS-gebouw nog niet gebouwd.
.
.
 
 
 
 
 
 
 
 

.

Klik hier voor een grotere weergave

.

.
Hiernaast een zwart/wit foto van de ingang van de Staatsmijn Maurits in Geleen uit 1945. Deze gaat over in een kleurenfoto, die genomen is op 21 Mei 2006.  De ingang leidt naar de loonhal die bewaard is gebleven. Het gebouw met het spitse dak achter de loonhal op de oude foto, is afgebroken. De gebouwen op de voorgrond hebben de slopershamer helaas ook niet overleefd, echter de betonnen ornamenten met opschrift "Staatsmijn Maurits" en "Limburg" zijn wel bewaard gebleven. Deze staan nu iets verder af van de huidige ingang, gelegen aan het Mauritspark.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klik hier voor een grotere weergave

 

.

Op de animatie hiernaast, genomen op 21 Mei 2006, staat links op de foto het administratiegebouw van de voormalige Oranje Nassau I mijn te Heerlen. Rechts naast dit gebouw was de ingang van deze kolenmijn. Als de kleurenfoto overgaat in de zwart/wit foto, die omstreeks 1975 genomen werd, is de plaats van de ingang goed te herkennen. Ook de schoorstenen genaamd "Lange Jan" met zijn 130 meter hoogte en de "Lange Lies" met haar 155 meter hoogte en tevens de hoogste schoorsteen van haar tijd, zijn op deze foto te zien.
.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

.

Klik hier voor een grotere weergave
.
 
  Copyright © DeMijnstreek.nl 2005 - 2015 Disclaimer Contact Cookiebeleid  
Deze website werd verzorgd door: